Így kezdődött


Terítő


Évekkel ezelőtt édesanyámnál Kalocsán járva, a szekrény mélyén találtam egy terítőt. Ó-kalocsai mintával volt kirajzolva, és mint megtudtam, egy híres népművész készítette apukámnak. 30 éve várt arra, hogy valaki kivarrja és dísze legyen egy otthonnak. Elhatároztam, hogy lemásoltatom és értő kezekkel kivarratom. Az eredeti terítőt a Kalocsai Múzeum gondjaira bíztam.

A terítő motívumai a legfőbb ihletőimmé váltak. Hosszú kísérletezés után kiforrott, hogyan lesz ezekből a csodálatos virágmintákból ékszer. Ezüst ékszereket terveztem rekeszzománc technikával. A tűzzománc ragyogó színekkel kelti életre a jellegzetes kalocsai mintákat.

Egyes ékszereket gyöngyre fűztem, ezek az ún. lázsiás ékszerek utánérzései. Szintén otthon találtam néhány ilyen régi, lázsiás népi ékszert, ezeket restauráltam, és ezek adták az ihletet a gyöngyös változatok elkészítésére.

További célom a Kárpát-medence motívumainak feldolgozása, s a hagyományokat megőrizve, a régi motívumok alapján modern ékszerek tervezése, készítése.

 Reply