Érsekkert – Kalocsa


Kalocsa


Kalocsa három nagy jelentőségű belterületi parkkal rendelkezik – Csajdakert, Kubikus park, Érsekkert – melyek szinte közrefogják a belvárost. Ezek közül is különös jelentőséggel bír az Érsekkert.
A Kalocsai Érseki Palotához tartozó kertet az 1790-es években Kollonich László érsek kezdte el kialakítani az épület terepszintjétől jóval alacsonyabban fekvő sáros, vizenyős, zsombékos területen.
Az U-alakú kastély előtt, valamint a belső udvarban szimmetrikus barokk kert található. A mélyebben fekvő hátsó területen kialakított park feltehetően franciakert volt eleinte, ezt tanúsítja Oszvald Gáspár, a váci püspöki uradalom piarista építési igazgatója, a Főegyházmegyei Levéltárban őrzött francia kerttervrajza, majd fokozatosan angolkertté alakul át.

Kezdetben a közösség elől elzárt park volt, de a kert sorsát Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek (1867-1891), aki botanikusként a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Bizottságának is a vezetője volt, különösen a szívén viselte. A park területén botanikus kertet is alapított, de halála után utódai sajnos nem foglalkoztak a botanikus kert fejlesztésével, karbantartásával. A park gondozása az érsekuradalom kertészetének feladata volt.
Az uradalmi kertészetet 1951-ben államosították. Az államosított kertészet helyén alakult meg a Kalocsai Város -és Községgazdálkodási Vállalat, amely átvette az uradalmi kertészettől a parkgondozási munkákat is. A későbbiek során az Érsekkert pihenő funkciója mellé belépett a szórakoztatási funkció is. Nyári vendéglő nyílt, amely a park bejárata környékén lévő platán fákról kapta a Platán nevet.
1961 nyarán elkészült a szabadtéri színpad, amely az évek során számos kulturális rendezvénynek adott otthont.

A Kalocsa Szíve Program keretében az Érsekkert is megújult.  Az Érsekkert bejáratánál álló fogadóépület 2016. április 30. szombat délután nyitotta meg kapuit az érdeklődő közönség előtt.
A Kalocsa művelődési központ és a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetői közös szervezésében került megrendezésre az esemény. Az esküvő bemutatón a kilátogatók megtekinthettek egy népviseletes, hagyományőrző esküvőt, valamit egy modern, fehér ruhás esküvőt. Volt házszentelő, menyasszony kikérő is.
A rendezvény célja, a kalocsai esküvők népszerűsítése volt. Egyre többen a szabadban tervezik a nagy napot, aminek kitűnő helyszíne lehet a megújult Érsekkert. Elkészült az esküvő pavilon is, de lehetőség nyílt a Platán rendezvényközpont előtt is házasságot kötni.
A bemutatón a résztvevők megtekinthették a menyasszonyi ruhákat, tortákat, de bemutatkoztak virágkötők, dekorálók és az esküvő egyéb kellékeit készítők is.

Nem csupán a Platán Rendezvényközpont első eseménye zajlott le sikeresen, hanem a Hagyományok Háza névre keresztelt fogadóépület megszentelésére is e napon került sor.
A Hagyományok Háza a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület szorgos munkájának eredményeként rövid idő alatt berendezésre került, az épületben pedig olyan régi tárgyak kaptak helyet, melyeket még elődeink használtak háztartásaikban.
A ház legfontosabb szerepe nem a kiállítótérben rejlik. Megálmodói igazából alkotóműhelyként képzelték el, ahol azokat a tevékenységeket és az alkotókat kívánják majd bemutatni, melyeknek birtokában vannak az egyesülethez tartozó kézművesek.
Természetesen az írásnak, a kézi és gépi hímzésnek és a pingálásnak is kiemelt szerepe lesz az épület falai között, a kézművességen túl azonban a népzene, a néptánc és a régi szokások is képviselik majd hagyományainkat a házban. Általuk kívánják a hagyományok őrzői visszahozni elfeledett szokásainkat mindennapjainkba. Ilyen felelevenítendő népszokás a húsvéti locsolkodás vagy éppen a búcsú is, mely fogalmakat szeretnék újra a köztudat számára is ismertté tenni.

Forrás: http://www.kalocsa.huhttp://www.kalohirek.huReply