Indián nyár


indián nyár


Ilyenkor ősz tájékán köszönt be hozzánk a vénasszonyok nyara, vagy más néven az Amerikából átvett divatosabb kifejezéssel szólva az indián nyár. Vajon pontosan mit jelentenek ezek a kifejezések?

Természetesen más országokban az eltérő időjárási viszonyok miatt, más-más időszakban alakul ki az ősznek ez a néhány arany napja.

Az indián nyár kifejezés Amerikában többféle dologra is utalhat egyrészt, hogy az indiánok ekkortájt takarították be a termést, de van egy olyan elmélet is, hogy ilyenkor fejezték be az indiánok a támadásaikat a telepesek ellen. Más elmélet szerint az indián őslakosok a Vadnyugat sápadtarcú meghódítóitól gyakran csak hamis ígéretekkel tudták a bőrüket menteni. Egy idő után a fehérek már úgy általánosítottak, hogy egy indián csak valamiféle hamis, hátsó szándékkal adhat nekik bármilyen ajándékot. Ebből következően az „indián nyár” elnevezés a csalóka nyár ígérete, hűvös éjszakákkal és meleg nappalokkal, amelyek azonban rövid időn belül mindig, minden évben borús őszi időre váltanak át.

Európában az indián nyár megfelelője az úgynevezett “Szent Márton nyara” utalva a november 11-i Szent Márton napra. Franciaországban még mindig széles körben használják ezt a kifejezést, Olaszországban pedig országszerte nagy ünnepségeket rendeznek ennek tiszteletére november 11-én. Németországban és Ausztriában az enyhe októberi napsütéses időszakot illetik “Altweibersommer” kifejezéssel vagy egyszerűen csak arany októberrel.

Említésre méltó még az is, hogy az ilyenkor látható sok fehér pókhálót a boszorkányok vagy a skandináv mitológiában szereplő sorsistennőnek (normák) főkötőjével azonosították.

Magyarországon a “vénasszonyok nyara” kifejezésnek pontos eredetét homály fedi. Napjainkban a meteorológiai ősz első napjától, azaz szeptember 1-től egészen a tél beálltáig, minden kellemes,napos őszi időt hajlamosak vagyunk vénasszonyok nyarának nevezni, pedig ez nem így van. Régebben ennél picit szigorúbb volt a meghatározás, ugyanis a kora őszi lehűlést követő körülbelül 10napos, októberi melegebb periódust hívták így. Számos alkalom és népszokás volt, amelyek mindegyikének jól jöttek ezek a melegebb napok. Ilyen volt pl: az október 15-i időpont (Teréz napja) amikor is több borvidéken megkezdődött a szüret. Állattartó közösségekben az év egyik legnagyobb eseménye volt szeptember 29-e, azaz Szent Mihály napja, ilyenkor hajtották be ugyanis az állatokat a téli szállásra a legelőkről. Ekkor volt az elszámolások ideje, amiket közös programok,ünnepségek kísértek. Aztán október végén Simon-Júda napja is jeles és fontos szüreti nap és pásztorünnep volt. Tokajban ezen a napon kezdődött a szüret és ez volt a nyáj téli szállására hajtásának végső határideje.

Jól látszik, hogy a régi emberek évszázadokon keresztül számon tartották a tél beállta előtt kapott meleg, napfényes napokat. Nem véletlenül, hiszen ezek léte tudományosan is megmagyarázható: ilyenkor ugyanis egy nagy kiterjedésű anticiklon telepszik meg fölöttünk, amely blokkolja a légköri mozgásokat, ezzel napos, száraz időt okoz. És valóban, a népi megfigyelésekkel összhangban szeptember végén – október közepén kellemes, langyos idő tapasztalható.

Forrás: http://szuzanna0105.blogspot.hu , http://www.bien.hu

 Reply